با دوستی جوان و همسن و سالی در خصوص نقل و انتقالات ، عزل و نصب های جدید در وزارت نفت صحبت می کردم ، ایشان به نکته ای بسیار زیبایی اشاره نمود ، آمدن گزینه ها ها نیز تاثیر شگرفی بر وضعیت صنعت نقت نخواهند داشت و تمرکز روی افراد مانع رسیدگی به مسایل اصلی صنعت نفت می شود. مسائلی که خود با محیط صنعت نفت، کنش ها و فرایندهایی را ساخته و یک سیستم پویا را تشکیل داده که نتایج آن وضعیت فعلی است و یکی از اصلی ترین موانع حل مسایل در صنعت نفت و گاز کشور تحریم های ظالمانه است. این گفته مرا بفکر فرو برد . مدت ها است که سایت ها و کانال های مجازی انواع اقسام گمانه زنی و شایعات را در خصوص سمت ها و افراد بسط داده و همین موجب بحث های گرم در محافل کارشناسی شده ، ایده ها و انرژی های فعال را به حواشی غیرمولد سوق می دهد. این در حالی است که فرصت ها ، ابهامات و تهدیداتی بزرگ پیش روی صنعت نفت و گاز کشور است که می طلبد کارشناسان بصورت یکپارچه بمانند برگ های یک درخت در فتوسنتز عمل نموده و موجبات تولید اکسیژن حیاتی درخت این صنعت شوند.
فرصت ها ، تهدیدات و ابهاماتی که اگر براساس علم مدیریت ریسک شناسایی ، دسته بندی ، الویت بندی ، برنامه ریزی پاسخ و مانیتور شوند می توانند بتدریج امتیازاتی را نصیب کشور نموده و همچنین زیان های مالی ، اقتصادی و اجتماعی را کاهش دهند. بسیاری از این مجموعه پارامترها در برنامه وزیر محترم نیز گنجانده شده با این حال ابزار بسیار مهم برای رسیدن به اهداف ایجاد مولدسازی نیروی انسانی ، تغییر در نگرش به نیروی انسانی و ایجاد انگیزه آن به مشارکت و شور آفرینی ، حل معضل تحریم ها و ورود سرمایه ها ، مشارکت ها و فناوری های شرکت های مطرح بین المللی خواهد بود.
به موازات جامعه، گسست فکری و نسلی مدیریت و بدنه کارشناسی در نفت هم تسری نموده است . تقویت آموزش های تخصصی ، تزریق روحیه و تحریک مشارکت و دلسوزی عمیق به کارکنان یکی از کلید های مهم حل مسایل خواهد بود. نگاه دلسوزانه ای که اگر از هرم بالای سازمان صنعت نفت تسری یابد مرهم دردهای فعلی کارکنان علاقمند به سازمان خواهد بود.
فرصت برای اقدام کم است باید از امروز دست به کار شد، زیرا پویایی سیستم نشان می دهد با تغییر عوامل موثر ، عملکرد سیستم بلافاصله بهبود نخواهد یافت در حالی که تهدیدات که به آن اشاره خواهم نمود همچنان باقی است.
مهدی دل پریش